Området vid Nyhamnsfabriken är mycket förorenat och utredningar och undersökningar för att veta hur vi ska genomföra saneringsinsatserna är uppdelat i etapper. I den första etappen genomfördes provtagningar i området vid de gamla byggnaderna. I nästa etapp ska den gamla deponin norr om byggnaderna undersökas och utredas. Syftet med utredningen är att i detalj bestämma hur deponin ska åtgärdas. Arbetet finansieras av Naturvårdsverket och SCA och genomförs på uppdrag av stadsbyggnadskontoret, mark- och exploateringsavdelningen. Sundsvalls kommun har fått 6 327 000 kronor i bidrag till utredningen.
Sundsvalls kommun vill även riva de gamla byggnaderna på området men marken under byggnaderna behöver undersökas innan bidrag kan beviljas. Marken intill byggnaderna och själva byggnaderna (analyser på tegel och betong) har tidigare undersökts tillsammans med grundvattnet nära byggnaderna. Dessa undersökningar visar att marken och grundvattnet intill byggnaderna är förorenat samt att delar av byggnaderna innehåller föroreningar.
Undersökning av marken under byggnaderna är ett nytt krav från Naturvårdsverket. Det är också krav som är en utmaning att uppfylla. Det är komplicerat att undersöka marken under byggnaderna med tanke på byggnadernas status. Rasrisken är stor och vi måste även ta hänsyn till de föroreningar som finns på området. Vi hoppas att vi kan komma in med ansökan om bidrag för detta under hösten.
Saneringen av hela det gamla fabriksområdet kommer att ta flera år att genomföra. Efter utredningen av deponin, kommer Sundsvalls kommun att söka bidrag för att bekosta åtgärder av marken och rivning av byggnaderna.
Nyhamns gamla industriområde är ett av det mest förorenade området i länet. Föroreningarna finns både i marken och i grundvattnet men även under de gamla byggnaderna som är instabila samt att det förekommer ras av väggar med mera. Sedan 2014 är det förbjudet att tillträda området utan tillstånd och platsen är dessutom avspärrad.
1907 anlades Nyhamns sulfitfabrik i området. 1948 övergick man till kemitekniska produkter och 1984 lades verksamheten ned. Sedan början av 1990-talet har Nyhamns gamla industriområde utretts på grund av föroreningar i mark, grundvatten, byggnader och sediment.
Undersökningarna har visat att det finns ett stort behov av att sanera området så att människor och djur ska kunna vistas där utan risk. Saneringen ska också minska risken för att föroreningar läcker ut till Svartviksfjärden och vidare ut i havet.
Arbetet med den första etappen försenades på grund av att upphandlingen överprövades. Förvaltningsrätten lämnade en dom i oktober 2020. Konsultbolaget WSP undersökte området våren 2021 och arbetet med att utreda hur man kan riva byggnaderna påbörjades 2020 och var klart 2021.
I andra etappen ska den gamla deponin norr om byggnaderna undersökas och utredas.
Arbetet finansieras av Naturvårdsverket och SCA och genomförs på uppdrag av stadsbyggnadskontoret, mark- och exploateringsavdelningen.
Foto: Torbjörn Bergkvist